Om man ser till hur folk i gemen tänker vid olika projekt i syfte att förbättra och renovera så har en majoritet fattat följande: jobben blir bättre utförda om man tar professionell hjälp. Denna insikt har påskyndats av det faktum att man kan anlita en snickare, en rörmokare, en elektriker, en plattsättare och så vidare och använda sitt rot-avdrag för detta. Konkret så innebär det att en privatperson i Huddingen kan anlita en snickare för att bygga ett Attefallshus på tomten och dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet - detta med ett årligt, och personligt, tak på 50.000 kronor.
Men, det finns ett område och en yrkesgrupp som inkluderas i rot-avdraget men som - trots det - blir anlitad i en mindre skala: målare. Ska samma privatperson i Huddinge måla om i huset så är det mindre troligt att han anlitar en målare och mer troligt att han själv sköter jobbet.
Målare blir ofta bortglömda och många verkar ha svårt att se att det handlar om en ren yrkeskunskap där man får ett hållbart, snyggt och professionellt jobb utfört. Detta snarare än det hafsverk som man - i bästa fall - kan kalla många av de jobb som privatpersoner lämnar efter sig. Det är en skillnad i kvalitet och det är det värt att betala för.
Vi kan emellertid förstå en anledning till varför man avstår från att anlita en målare och det är att det faktiskt är ganska roligt att måla om. Har man tid och rätt inställning så kan man definitivt lyckas med ett målerijobb på egen hand - men man får räkna med att det är just tiden som är avgörande i kombination med det uppenbara: att man måste vara noggrann. Vi tänkte ge några andra tips som ger dig ett bättre resultat då du står inför att måla om.
Men innan det: tänk på att det är en skillnad mellan fasadmålning och målerier som sker inomhus. Vid de senare kan du lyckas ganska bra - vid fasadmålning så krävs det en målare för att få ett fullgott resultat. Där finns inga genvägar.
Måla som en målare
Våra tips då? Ja, här kommer några, prydligt uppradade och enkla att följa:
- Grunden först. Om en målare skulle anlitas så skulle du bli förvånad över hur lite tid denne lägger på själva målandet. Den stora delen handlar om att förbereda väggen. Slipa, skrapa, tvätta, spackla, täcka och så vidare - ungefär 70% av tiden går åt till det rena grundjobbet. Handen på hjärtat här: du hade förmodligen disponerat tiden precis tvärtom, eller hur?
- Förenkla. Felet många gör är att man stressar. Du kanske har en helg på dig och vill bli klar innan jobbet börjar på måndag. Men, du kan inte skynda på färg och få den att torka snabbare, du kan inte tro att det inte syns om din roller åker över lite olika ställen på måfå och det kommer i slutändan att synas om du missat några ställen. Ta dig tid att vara noggrann. Ta några pauser, sätt upp riktmärken med tejp som du målar mellan och se till att ha en bra lampa till hands. Försök inte bli klar så fort som möjligt. Att måla är ingen tävling - om nu inte målet är ett hållbart och snyggt resultat förstås.
Mer om måleri: https://www.målarehuddinge.nu.
Andra inlägg
- Att dekorera ett hem med stuckatur
- Inspiration och stil med rullgardin i Stockholm
- Anlita byggföretag i Örebro för lyckade projekt
- Golvslipning gör Lidingös hem vackra igen
- Takbesiktning i Stockholm – en förebyggande åtgärd
- Rivning och möjligheter i Uppsala
- Lastväxlarflak för olika behov
- Säker asbestsanering i Katrineholm
- En badrumsrenovering i Örebro ökar trivsel och fastighetens värde
- Dränering i Dalarna skyddar byggnader mot fukt