Har du funderat på att renovera ditt badrum? Är det så att du funderar på använda stenarbeten till inredningen i badrummet? Sten som byggmaterial i badrum är bland de bästa materialval man kan tänka sig. Här kanske en och annan höjer på ögonbrynen av förvåning. Det är inte särskilt vanligt med sten som bygg- eller inredningsmaterial i badrummen, men här finns en hel del som man kanske inte har tänkt på tidigare och som man kan använda när det kommer till materialval i badrum. Här listar vi några av de fördelarna.
Fördelar med stenmaterial som materialval
1. Hållbarhet
Kan du tänka dig något annat som håller i samma längd som sten? Det förstörs i princip inte, om det inte utsätts för någon yttre påverkan
2. Utseendet
Finns det något mer elegant än stenmaterial som både kan användas ute som inne? Det är ett stabilt material och passar väl till till exempel trappor på grund av sin stabilitet. Sten ger ett stilrent intryck. Särskilt polerad sten ger mycket fina ytor.
3. Passar både till inredning inne såväl som ute
Stenmaterial passar både som bordsskiva, golvmaterial, badkarsmaterial och som material till att skapa terasser och trappor utomhus. Med marksten kan du skapa vägar, gångar och fontäner, eller bara en enkel uteplats.
Möjligheterna är många med sten i badrum
I badrumsinredning blir stenmaterial mycket stilrent. Till exempel kan man skapa infällda hoar i stenplattor, liksom fälla in belysning i stenskivor. Vill man ha belysning nerifrån, kan man skapa belysning i stengolvet, eller i väggar, varför inte runt badkaret? Det ger en dramatisk inredning och mycket snyggt.
Nackdelar med sten i badrum
1. Sten krossar i princip allt
Det finns vissa nackdelar med att inreda badrum i sten. Har man till exempel en mobil i badrummet (det har de flesta) krossas mobilen om du råkar tappa den i golvet. Stengolv krossar i princip vad som helst som faller mot det – tyvärr.
2. Sten på golv känns kallt
Sten är ett ganska kallt material. På vintern är det inte särskilt trevligt. Däremot är stenhus skönt svala om sommaren är het. Man kan bygga in golvvärme om man väljer sten som golvmaterial. Då bör stenskivorna inte vara mer än 2,5 centimeter tjocka för att golvvärmen ska fungera optimalt.
3. Sten är ett dyrbart material
Att välja sten som inredningsmaterial är relativt kostsamt. Väljer man till exempel att bygga ett helt badrum i sten får man räkna med närmare 100.000 kronor i inredningskostnader, däremot bygger man ett av de mest hållbara badrum och lär inte underhålla eller renovera det på 30-40 år – minst.
Andra inlägg
- Att dekorera ett hem med stuckatur
- Inspiration och stil med rullgardin i Stockholm
- Anlita byggföretag i Örebro för lyckade projekt
- Golvslipning gör Lidingös hem vackra igen
- Takbesiktning i Stockholm – en förebyggande åtgärd
- Rivning och möjligheter i Uppsala
- Lastväxlarflak för olika behov
- Säker asbestsanering i Katrineholm
- En badrumsrenovering i Örebro ökar trivsel och fastighetens värde
- Dränering i Dalarna skyddar byggnader mot fukt